Olen keskustellut lukuisten puolisoiden kanssa synnytyksistä. Kumppanit ja vauvan tulevat vanhemmat miettivät, kuinka voisivat olla tukena synnytyksessä. Monia mietityttää, miten he tulevat itse reagoimaan. Puolisoilla on toive olla mahdollisimman oikealla tavalla avuksi ja hyödyksi synnyttäjälle. Tukihenkilö voikin ottaa vastuuta monesta asiasta. Itseasiassa, tukihenkilön rooli synnytyksessä on mielestäni erittäin merkittävä. Jaan tässä kirjoituksessa joitain vinkkejä tukihenkilölle.
Yhteinen keskustelu jo raskausaikana on tärkeää
Istukaa aika ajoin alas ja jutelkaa ajatuksianne vauvan tuloon ja synnytykseen liittyen.
Ehkä voitte katsoa yhdessä synnytysaiheisia kuvia ja videoita. Mikäli perhevalmennus on kunnassanne toteutettu etänä, katselkaa valmennusvideoita yhdessä. Jotkut parit haluavat osallistua yksityiseen valmennukseen, ja siitä voi olla paljonkin hyötyä. Muistakaa myös pyytää juuri teille sopivaa ja tarpeisiinne vastaavaa ohjausta ja neuvontaa neuvolasta.
Ole sinä loogisena logistikkona, kun synnyttäjä uppoaa omaan kuplaansa
Tukihenkilö voi ottaa vastuulleen mahdollisista kivunlievitykseen liittyvistä tarvikkeista huolehtimisen. Jos olette hankkineet TENS-laitteen, voit opiskella käyttö-ohjeet, huolehtia siihen toimivat patterit ja avustaa sen käytössä. Samoin muiden tavaroiden mukaan huolehtiminen ja eväskassin täyttö voisi olla sinun kontollasi. Mikäli ajatte synnytyssairaalaan itse, tarkista etukäteen paikoitusohjeet ja reitti synnytysvastaanotolle. Voit saapuessanne vastailla kätilön kysymyksiin, ja antaa synnyttäjän olla mahdollisimman paljon omassa “kuplassaan”. Se edistää hyvien synnytyshormonien toimintaa.
Ole läsnä ja lähellä
Supistusten aikana kosketus ja hieronta voivat auttaa, kuten myös akupainanta. Jos olet perehtynyt akupisteisiin, sinusta voi olla korvaamaton apu myös niiden painelun myötä. Useimmat synnyttäjät kokevat lantion painamisen hyväksi. Sitä ja erilaisia asentoja sekä synnyttäjän tukemista niissä voitte harjoitella jo hyvissä ajoin etukäteen. Tärkeintä lienee kuitenkin olla henkisesti ja fyysisesti läsnä. Muistuttaa syömisestä, auttaa juomisessa, muistutella vessassa käymisestä ja tukea eri käänteissä.
Lopuksi muista, että itse synnytyksessä tilanne voi olla erilainen kuin aiemmin keskusteluissa olette miettineet. Synnytys voi olla pitkä, ja sinun tulee huolehtia myös omasta jaksamisesta jotta pystyt olemaan läsnä puolisollesi. Kommunikointi ja tilanteiden lukemisen taito ovat hyödyksi, ja kaikkia tekniikoita tärkeämpää on teidän välinen yhteys: riittää, kun vain olet. Kun sinä pysyt rauhassa ja hengität rauhallisia, syviä hengityksiä, autat myös synnyttävää puolisoasi pysymään rauhallisena. Ei kannata myöskään unohtaa huumoria, synnytyksessä saa olla myös hauskaa! Ilo ja nauru edistävät hyvän olon hormoneja ja tuovat rentoutta tilanteeseen.